Община Генерал Тошево

28 август ’23

XXIV Добруджански фолклорен събор „Богородица“

XXIV Добруджански фолклорен събор „Богородица“

XXIV Добруджански фолклорен събор „Богородица“

На 26 и 27 август на площад „Бялата лястовица“ под липите пред сградата на НЧ „Светлина – 1941“, град Генерал Тошево, се проведе XXIV Добруджански фолклорен събор „Богородица“. И през тази година фолклорната проява премина при огромен интерес, като в нея се включиха 58 състава за автентичен фолклор, 66 индивидуални изпълнители, 4 триа и 4 дуета.

 

През последните години се превърна буквално в задължително участието и на няколко чуждестранни състава. В двата конкурсни дни на сцената се изявиха колективите от Български етнографски народен хор при Двореца на културата в град Твърдица (Молдова), с ръководител Екатерина Ламбова и директор Георги Димов, вокален колектив „Селяночка“, с ръководител Наталия Ковальжи при Центъра за култура и туризъм към Болградския градски съвет, област Одеса (Украйна), и фолклорен състав от румънския град Негру Вода. Така тазгодишното издание на Фолклорен събор „Богородица“ отново даде сцена за изява на групи и индивидуални изпълнители от четири различни държави. 

 

На изградената за събитието сцена до НЧ „Светлина – 1941“ в града, самодейците представиха богата палитра от автентичен добруджански фолклор. Участие взеха любителски колективи и индивидуални изпълнители на добруджански фолклор – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи във всички възрастови групи. През годините съборът се е утвърдил като най-мащабното събитие от културния календар на Община Генерал Тошево и вече две десетилетия създава мост между поколенията, като стимулира интереса на младите към българското народно творчество и традиции.

 

 

Фолклорният празник започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Тодор, след което първи на сцената излязоха децата от школа „Фолклорни традиции“, с преподавател Веселина Куцарова, при ЦПЛР – Център за работа с деца в града.

Преди това кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров поздрави участниците и гостите, заявявайки, че се продължава налаганата дълги години традиция с цел популяризиране на българския фолклор и неговото предаване на идните поколения.

И през тази година Фолклорен събор „Богородица“ беше с конкурсен характер, като и през двата дни жури в състав Николай Манев – председател и Христо Стефанов и Мария Димитрова – членове, безпристрастно и изключително компетентно оценяваше изпълненията на участниците.

В края на двудневното музикално събитие изключителен концерт в лятното кино на град Генерал Тошево изнесе Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.  

Още новини