Община Генерал Тошево

27 август ’23

Вечна слава за летците-герои

Вечна слава за летците-герои

Вечна слава за летците-герои

Днес се навършват 37 години от гибелта на славните военни пилоти капитан Венко Савов и старши-лейтенант Йордан Тенчев. По този повод, кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и неговият екип се поклониха пред героизма им. Традиционно, това се случи на лобното им място, където днес се извисява паметникът „Крилото“ в края на града. Събитието беше уважено и от о.з. полк. Иван Апостолов - председател на УС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резервите /СОСЗР/-Балчик, подп. Николай Калев, сержант от запаса и председател на шуменския клон на Съюза на ветераните от войните на България и ученици от Основно училище „Антим І”, град Балчик.

 

На 27 август през вече далечната 1986 година военните летци се разбиват със своя самолет МИГ-21У, като вместо да катапултират, извеждат авариралата машина извън пределите на града и загиват, за да спасят от сигурна гибел стотици мирни граждани в индустриалната зона на Генерал Тошево.

 

В близост до мястото, където е паднала летателната машина и са загинали двамата летци, през 1996 година, по инициатива на общината и със съдействието на поделение 28770 в Балчик, е открит паметник на двамата герои. Всяка година пред него се полагат венци и цветя и се свеждат глави с минута мълчание в знак на огромна признателност към върховната саможертва на летците-герои.

През 2000 година двамата летци са удостоени посмъртно със званието „Почетен гражданин” на град Генерал Тошево, а техните имена носят и две улици в града.

 

Още новини