Община Генерал Тошево

24 май ’23

Шествие и празнична програма в град Генерал Тошево за 24 май

Шествие и празнична програма в град Генерал Тошево за 24 май

Шествие и празнична програма в град Генерал Тошево за 24 май

    С традиционното празнично шествие, започнало пред сградата на Историческия музей и завършило на централния площад до скулптурната композиция “Бялата лястовица”, град Генерал Тошево отбеляза честванията по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В парада се включиха над 500 деца от трите детски градини в града, ученици от трите училища, абитуриенти от Випуск’2023, културни дейци от НЧ “Светлина – 1941”, служители на Общинска администрация и много граждани.

   Малко след 09:30 часа шествието изпълни централния площад на града, а участниците в него символично сведоха глава пред великото дело на Светите братя Кирил и Методий.

          По традиция, тържеството започна с вдигане на националния флаг на Република България под звуците на химна на страната ни. Тази година Знаменната група, която вдигна националния трибагреник беше съставена от Росен Костадинов от СУ “Никола Й. Вапцаров”, Красимира Василева от ПГ по земеделие “Тодор Рачински” и Елина Иванова от ОУ “Христо Смирненски”.

   След издигането на знамето на Република България кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров поздрави присъстващите по случай празничния ден. В своето слово той заяви, че 24 май е празник на хората, градящи устоите на нацията, даващи ни идентичност, както и на тези, които възпитават поколения след нас. „Затова сме тук днес – да изразим своята признателност към хората на духа и словото, да им благодарим за апостолската мисия, която изпълняват. Без самоотвержения, съзидателен и творчески труд на хилядите български учители, на творците и дейците на културата и науката, България нямаше да бъде същата“, заяви Валентин Димитров.

   Веднага след това поздравителни адреси към всички присъстващи поднесоха Симона Райчева – от името на абитуриентите на СУ „Никола Й. Вапцаров“ и Красимира Василева от името на випускниците на ПГ по земеделие „Тодор Рачински“.  

   Празничната програма продължи с музикални изпълнения на децата от школата „Фолклорни традиции“ при ЦПЛР – Център за работа с деца, ВГ „Жаборани“ при НЧ „Светлина – 1941“ и Фолклорен танцов състав „Тошевче“. Женя Иванова и Цветелина Маркова пък поздравиха всички присъстващи с песента „Учителко любима“.

   Според църковния календар на 24 май се чества деня на Св. Св. Кирил и Методий, създали първообраза на славянската писменост – Глаголицата. По-късно Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид –Кирилица, на която пишат Балканските народи, както и някои републики от Руската федерация.

   В този свят ден, българите отдават нужната почит към делото на светите братя и поглеждат назад, в миналото, за да поемат сила и да тръгнат “към светли бъднини”. Да забравят думите на омразата и завистта, на кражбата и обидата, на злословието и лошотията, думите, които могат да нанесат болка. И, нека с българските букви всеки ден да изписани такива думи като България, празник, обич, радост и родина…

   “Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност” – проф. Роже Бернар…

Още новини