Община Генерал Тошево

02 февруари ’24

„Оживялата изложба“ представя редки видове птици

„Оживялата изложба“ представя редки видове птици

„Оживялата изложба“ представя редки видове птици

   На 2 февруари в Исторически музей, град Генерал Тошево, беше открита „Оживялата изложба“ на организацията „Зелени балкани“. Експозицията е подредена по повод Световния ден на влажните зони – кампания за повишаване на осведомеността за значението на влажните зони. Мобилната изложба е част от международната инициатива Европейски зелен пояс.

   Събитието предизвика огромен интерес и залата едва побра всички желаещи да видят експонатите. Специален гост на откриването беше Димитър Попов – магистър еколог и доктор по зоология, който отговаря за дейностите на организация „Зелени Балкани“ в района на Поморийското езеро. Той запозна присъстващите с много интересна информация за самата изложба и разказа повече за своята дейност.

   „Оживялата изложба“ популяризира усилията за опазването на редките видове, обитаващи трансграничните райони на трите съседни балкански държави – България, Гърция и Турция и представя видове като корморан, царски орел, черен лешояд, червеногуша гъска и други.

   Мобилната изложба представя макети в реален размер и оцветяване на редки и защитени видове птици, които се срещат в обхвата на различни територии от НАТУРА 2000. Макетите на редките птици са изработени от изкуствени материали като смоли, лакове и бои, от български творци, следвайки съвременните и модерни тенденции в изкуството за онагледяване на редки и застрашени видове от флората и фауната. При изработката на скулпторите не са използвани разпознаваеми части от тялото на нито един жив екземпляр, така както се случва при традиционните техники за препариране.

   Експозицията ще гостува в града ни до началото на месец март 2024 г.

Още новини