Община Генерал Тошево

22 декември ’23

Коледарски благослов за здраве и берекет

Коледарски благослов за здраве и берекет

Коледарски благослов за здраве и берекет

„Ой ви, момци коледарци
Къде така станувахме , къде пътя пътувахме
Снежни друми претъпкахме, дрян криваци поломихме
Та се спряхме пред равни двори, пред чемшир порти
На този наш стопанин – домакин….”

 

 

   Българската фолклорна традиция идва от незапомнени времена и ни е съхранила като народ и държава. Без народната песен и обичаите са немислими нито делника, нито празника на българина. Затова са тачени и обичани от всички, затова те са сред най-големите ни духовни ценности. А Коледарските песни, благослови и наричания са едни от най-обичаните и ценени ритуали в българския фолклор.

 

   Традиционният Коледарски благослов, организиран от Община Генерал Тошево, тази година се проведе на 22 декември пред сградата на Общинска администрация. В него участие взеха коледарски групи от град Генерал Тошево и селата Чернооково, Кардам, Малина и Василево.

 

   По традиция и тази година домакин на събитието беше кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, който дари всяка една коледарска дружина с добруджански кравай и пожела на всички момци да пазят живи изконните български традиции.

 

 

   „Рождество Христово и Коледа са празниците, очаквани с най-голямо нетърпение от всички. С тях са свързани нашите очаквания за добро, за ново начало и за приемственост. Коледарите редят благопожелания за здраве и любов, за късмет и берекет, които звучат като заклинание и пророчество. Затова са чакани и очаквани от всички.“, заяви Валентин Димитров в поздрава си към присъстващите.  

 

 

   Песните и наричанията на младите момци коледарци огласиха площада на малкото ни градче и зарадваха жителите му в студения декемврийски ден.

 

 

   Пременени в народни носии, с тежки добруджански аби и автентични геги, 7 коледарски групи от града и селата представиха характерните за Бъдни вечер песни за стопанина, за най-личната невеста в селото и буйния момък. Нарекоха за здраве и берекет тежката погача и благословиха щедростта на домакина, който ги с „Дар дарува”, както се казва народния фолклор по тези ширини.

 

Още новини