Община Генерал Тошево

17 март ’23

Децата на Генерал Тошево демонстрираха различни начини за рециклиране на ежедневни отпадъци

Световния ден на рециклирането

Децата на Генерал Тошево демонстрираха различни начини за рециклиране на ежедневни отпадъци

Децата на Генерал Тошево демонстрираха различни начини за рециклиране на ежедневни отпадъци

   Красив, шарен, различен, забавен, но и много поучителен. Такъв беше петъчният ден за децата от I до IV клас на ОУ „Христо Смирненски“ и СУ „Никола Й. Вапцаров“ в града, които се включиха в уникална арт-работилница, посветена на Световния ден на рециклирането, който се отбелязва на 18 март. Събитието премина при голям интерес и в него се включиха близо 100 деца от двете учебни заведения.

   В спортната зала на СУ „Никола Й. Вапцаров“ учениците създадоха невероятни изделия от материали, които могат да бъдат рециклирани. Едни от участващите класове се бяха съсредоточили върху направата на самолети от пластмасови бутилки, кенчета и картонени рула от домакинска хартия. Други направиха кораби и плажни аксесоари. Трети изработиха вази, замъци, моливници, макети на морското дъно, красиви пеперуди и къщички за птички. Най-впечатляващ обаче беше роботът с човешки ръст, който беше създаден от големи 10-литрови туби за минерална вода, пластмасови чашки за еднократна употреба, капачки и какво ли още не.

   Всички участници в арт-работилницата получиха награди – цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци, които да се поставят в двора или сградата на образователната институция, като по този начин се цели да се ангажират целогодишно децата и родителите с темата за разделно събиране и рециклиране.

   Екопразникът беше много забавен, но и поучителен, защото преди същинската част и участието на децата в арт-работилницата, те научиха повече за разделното събиране на отпадъци, за различните видове контейнери и за материалите, които могат да бъдат рециклирани.    

   Световният ден на рециклирането е инициатива, насочена към градовете и включва училища, фирми, организации и единици хора, които са насочени и демонстрират различни начини да се рециклират ежедневни отпадъци. Основната цел на този ден е хората да бъдат образовани как да използват по-малко пластмаса и найлон в ежедневието си.

Още новини