Община Генерал Тошево

02 юни ’24

148 години от подвига на Ботев и неговата чета

148 години от подвига на Ботев и неговата чета

148 години от подвига на Ботев и неговата чета

Днес, 2 юни, Община Генерал Тошево се преклони пред Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Пред паметника в парк „Бойна слава“ бяха поднесени цветя и венци в знак на признателност към героичния им подвиг.

На поклонението присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, неговият екип, представители на Общински съвет, служители на Общинска администрация, образователни институции, обществени, политически организации, ученици и признателни граждани.

Слово произнесе кметът на Общината, който призова да си спомняме за героизма на загиналите за свободита и независимостта на България и да съхраним спомена за тях.

В 12.00 ч. в продължение на две минути сирени с прекъснат вой оповестиха отдаването на всенародна почит към загиналите за свободата и независимостта на България.

 

2 юни е Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Датата е кончината на българския поет и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.). За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в чест делото на българските герои и оттогава това се прави и до днес - в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна почит.

 

Още новини