Община Генерал Тошево

26 ноември ’18

В село Росица почетоха Певецa на Добруджа

В село Росица почетоха Певецa на Добруджа

В село Росица почетоха Певецa на Добруджа

На 23-ти ноември в НЧ “Йордан Йовков” в село Росица се състоя празнично тържество по повод 138 години от рождението на бележития български писател Йордан Йовков. Събитието беше уважено от кмета на община Генерал Тошево Валентин Димитров. Именно в село Росица Певецът на Добруджа е бил учител в рамките на една година. Краткият период от време обаче, не пречи на майстора на разказа да използва за свои прототипи редица местни трудолюбиви добруджанци. Сред най-известните от тях е Сали Яшар от „Песента на колелетата”.

Picture 002 [2]

Домакините от село Росица бяха подготвили богата и съдържателна културно-музикална програма, която плени гостите в залата на читалището. Самодейният състав към местната културна институция откри празника с няколко чудесни изпълнения, а веднага след тях на сцената се появиха актьорите Красимир Демиров и Пламен Маринов. Двамата направиха прекрасна драматизация по комедийната пиеса “Милионерът”, а малко преди това Красимир Демиров просълзи хората в читалището с брилянтното си превъплъщение на разказвач на незабравимото произведение на Йордан Йовков “По жицата”.

Picture 004 [1]

Тържеството продължи с няколко прекрасни изпълнения на български шлагери, изпълнени от групата за стари градски песни в селото и завърши с концерт на Представителна фолклорна танцова студия “Добруджа” – град Добрич с ръководител Стоян Господинов.

Picture 006 [1]

Picture 012 [1]

Още новини