Община Генерал Тошево

25 май ’18

С шествие на българския дух Генерал Тошево отбеляза Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост – 24 май

С шествие на българския дух Генерал Тошево отбеляза Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост – 24 май

С шествие на българския дух Генерал Тошево отбеляза Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост – 24 май

Повече от 300 деца, ученици, учители и възпитатели от Генерал Тошево се включиха в празничното шествие, започнало от Исторически музей и достигнало до центъра на града. С бурни аплодисменти участниците в шествието бяха посрещнати от представителните лица на градския площад. Официалната част от тържеството започна с издигане на националния флаг.

DSC_0028

DSC_0022

„Макар и окован в исторически неправди, българинът не забравя своя език и създава шедьоври в съкровищницата на народния фолклор. На този прекрасен език творят Паисий, Ботев, Йовков, Вазов. Благодарение на тях духът на нацията се извисява, а творчеството им отдавна се е превърнало в могъща школа за родолюбие и героизъм. Това е езикът, който ни е запазил през вековете, изразил е мъките и болките ни, оповестил е радостта и красотата в живота ни. Това е езикът, на който е написана многолетната българска история.“, каза в словото си за празника кметът на общината Валентин Димитров.

DSC_0008

В отговор на тържественото слово на градоначалника свои поздрави отправиха абитуриентите от Випуск 2018, след което програмата продължи с обявяване на наградените заслужили културни и просветни дейци. Те бяха наградени на 11 май, когато България официално почита светите равноапостоли Кирил и Методий. Тази година това са:

1. Веселина Гочева Иванова –учител в СУ „Н. Й. Вапцаров” гр. Ген. Тошево.

2. Станислав Николов Филипов – учител в СУ „Н.Й.Вапцаров” гр. Ген. Тошево.

3. Златка Георгиева Петкова – учител в ОУ „Хр. Смирненски” гр. Ген. Тошево.

4. Красимира Петрова Тодорова -учител в ОУ„Хр.Смирненски” гр. Ген. Тошево.

5. Милена Ганева Цонева-Иванова –учител в ПГЗ„Т.Рачински” гр. Ген. Тошево.

6. Диляна Дякова Желязкова - учител в ПГЗ „Т. Рачински” гр. Генерал Тошево.

7. Георги Иванов Йорданов – учител в ОУ „Й. Йовков” с. Спасово.

8. Димка Христова – учител в ОУ „Й. Йовков” с. Красен.

9. Мария Веселинова Атанасова – учител в ОУ „Хр. Ботев” с. Кардам.

10. Елена Иванова Димитрова – учител в ОУ „В. Левски” с. Преселенци.

11. Веселина Иванова Куцарова – учител в ЦПЛР-ЦРД гр. Генерал Тошево.

12. Светлана Стефанова Янакиева – ст.учител в ДГ „Пролет”

13. Мария Петкова Колева – секретар на НЧ „Отец Паисий 1897“ с. Спасово.

14. Русанка Еленова Иванова-секретар-НЧ „Св.Св. К. и Методий 1897“ с. Пчеларово

15. Стоян Пейчев Стоянов /Славейко Чамурлийски/ – журналист, писател, поет и солист на Радио „Варна“ - от с. Житен.

16. Павлина Найденова –дългогодишен учител по БЕЛ и член на ЧН на с. Кардам.

17. Театрален колектив „Георги Шивачев“ при НЧ „Светлина 1941“ - Г. Тошево.

DSC_0031

За отлично представяне и високи постижения на олимпиади, състезания, конкурси и фестивали в областта на науката, спорта и културата на областно, регионално и национално ниво, на специална церемония бяха наградени и 43 ученици от СУ „Н. Й. Вапцаров”, ПГЗ „Т. Рачински”, ОУ „Хр. Смирненски” и възпитаници на ЦПЛР - ЦРД, НЧ „Светлина 1941“ гр. Генерал Тошево и НЧ „Стефан Караджа 1942г.“ с. Малина.

DSC_0015

Отбелязването на 24 май продължи с музикална програма, в която се включиха най-малките и талантливи деца на Генерал Тошево.

Още новини