Община Генерал Тошево

26 август ’13

С много настроение и фолклорна атмосфера премина XVIII-тия събор "Богородица"

С много настроение и фолклорна атмосфера премина XVIII-тия събор "Богородица"

С много настроение и фолклорна атмосфера премина XVIII-тия събор "Богородица"

Изключително успешно премина най-мащабното събитие в Културния календар на Община Генерал Тошево  - Добруджански фолклорен събор „Богородица”. Той бе открит в събота (24 август) с приветствие на зам. – кмета на общината г-н Георги Георгиев. Поздравителни слова към изпълнители и публика отправиха и водачите на гостуващите делегации, както и   кмета на Община Нови Пазар г-н Румен Христов и председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.

По традиция първия ден на събора  започна с водосвет за здраве на отец Тодор, след което първи на сцената излязоха самодейната  група към читалището в с. Пчеларово. През двата дни на  XVIII-то издание на народния фестивал се представиха над 65 певчески и танцови състава и 70  индивидуални изпълнители, 3 чуждестранни групи, от Украйна, Молдова и Румъния. Бесарабските гости от с. Червеноармейское (Кубей) завладяха публиката с гагаузки танци, а гостите от Ансамбъл „Родолюбие” вдигнаха на крак тошевци с изпълненията си на шопска и тракийска ръченици. Съставът от северната ни съседка от своя страна изпълни акапелно редица румънски народни песни.

Събор  „Богородица” е част  от Националния културен календар и с това поредно издание доказа, че вече 18 години ратува за съхраняването и популяризирането на българските народни традиции и песни  не само в границите на България, а навсякъде по света, където живеят наши сънародници.

Още новини