Община Генерал Тошево

14 февруари ’21

Ритуално зарязване на лозите за здраве и берекет навръх мразовития 14 февруари

На 14 февруари в град Генерал Тошево тържествено беше отбелязан Денят на лозаря – Трифон Зарезан.

Ритуално зарязване на лозите за здраве и берекет навръх мразовития 14 февруари

Ритуално зарязване на лозите за здраве и берекет навръх мразовития 14 февруари

   На 14 февруари в град Генерал Тошево тържествено беше отбелязан Денят на лозаря – Трифон Зарезан. Разбира се, през тази година празникът не премина по познатия начин – с кръшни хора и много песни за виното и любовта. Причината вече е ясна и на най-малките – пандемията от коронавирус COVID – 19, която повече от година е стиснала здраво в своите пипала целия свят. Въпреки това, при стриктно изпълнение на всички противоепидемични мерки, обичаят беше спазен, а кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров ритуално заряза лозите в двора на Историческия музей, който тази година за първи път се превръща в любезен домакин на инициативата.    

   Преди да бъде изпълнен ритуала по зарязване, бяха обявени имената на победителите и наградените от двата конкурса, посветени на празника: поетичния „Вино и любов, любов и вино“ и този за най-добро домашно вино, реколта 2020 г.

   По традиция голям интерес предизвика конкурсът за най-добро домашно вино и определянето на тазгодишния Винар на годината. Както всяка година и сега надпреварата протече в три категории вина за оценяване – червено, бяло и розе.

   Първо място в категория „Бяло вино“ спечели Желязко Симеонов. Той грабна приза и за най-добро розе. В категория „Червено вино“ победител стана Ивелин Георгиев. За Винар на 2020 г. единодушно беше избран Петър Канев. Победителите както и всички останали наградени получиха грамоти, материални награди и сувенири.

   Обявени бяха и призьорите в конкурса за стихотворение и проза „Вино и любов – любов и вино“, който се организира традиционно по повод празниците Трифон Зарезан и Денят на влюбените.

   Журито присъди две поощрителни награди – на Галина Москова Дъргънова от Горна Оряховица за стихотворението и „Тоналност в до мажор“ и на Литературен клуб „Млад творец“, при НЧ „Развитие – 1926“, село Стража, област Търговище, който се включи в конкурса с шест участника.  

   Трета награда беше присъдена на Цветанка Георгиева Ангелова от град Русе за стихотворението „Безвремие“. Втора награда спечели стихотворението „Остани“ на Кристина Станкова от село Стража, а първа награда беше присъдена на Ивелина Радионова от град Провадия. Тя участва в конкурса с стиха, които безапелационно са класирани на първо място – „Бащино лозе“ и „Хубава Неда“.

   Денят на лозаря – Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. Смята се, че след зимния слънчев кръговрат Трифон Зарезан е първият пролетен празник, чиято обредност с инициален стопански характер се изпълнява сред природата. Според българския обичай в празничния ден селските стопани отиват рано сутрин на лозето с омесена за целта питка, печено пиле напълнено с ориз и вино. След като подрежат лозата на 3 места, я поливат с донесеното вино, избират един мъж за цар на лозята, накичват го с венци и го повеждат към селото с много музика и танци.

Още новини