Община Генерал Тошево

23 април ’19

Предстои XXVI-ото издание на Великденско добруджанско надсвирване

Предстои XXVI-ото издание на Великденско добруджанско надсвирване

Предстои XXVI-ото издание на Великденско добруджанско надсвирване

На 29 април, когато отбелязваме втория ден от Възкресение Христово, в Генерал Тошево за двадесет и шести път ще се проведе Великденско добруджанско надсвирване. Тази година музикалният празник, който няма аналог в страната, ще събере на една сцена оркестрите „Лозница“, „Клименто Фолк“, "Приятели", "Чар", "Извор" както и Школа „Великов“ – Силистра, Детски оркестър "Клименто" и Школа „Светлина“ – Генерал Тошево. Специални гости на това издание ще бъдат едни от най-талантливите музиканти в България – Пейо Пеев, Недялко Недялков, Стоян Янкулов – Стунджи, Тима Недялкова, Ангел Димитров.

Целта на проявата, която е част от Националния културен календар на Министерство на културата, е да се популяризира народната музика и някогашната традиция на надсвирване на оркестри в празничните дни.

През годините специални гости на Надсвирването са били кавалджията Теодоси Спасов, Мария Стоянова /гайдарката/, Иво Папазов – Ибряма, виртуозът на акордеона – Петър Ралчев, народните певици Галина Дурмушлийска, Калинка Вълчева, Добра Савова, Георги Германов и други.

Организатори на събитието са Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина – 1941“. Надсвирването няма конкурсен характер.

Начален час на проявата: 14.00 часа в Лятно кино.

Още новини