Община Генерал Тошево

25 април ’19

Поклонение пред паметника на император Александър Втори

Поклонение пред паметника на император Александър Втори

Поклонение пред паметника на император Александър Втори

На 24 април в град Генерал Тошево бяха поднесени цветя на паметника на руския император Александър Втори. Поводът беше навършването на 142 години от подписването на манифеста, с който се обявява Руско-турската война (1877 – 1878 г.) от император Александър Втори, довела до освобождението на България.

DSC_0058

Община Генерал Тошево организира скромно поклонение на паметния ден, в което се включиха деца от детските градини и училищата в града, ученици от Общински младежки съвет, служители на Общинска администрация и Историческия музей, както и признателни граждани.

DSC_0061

Датата 24 април остава завинаги в историята на България, след като през 1877 г. в град Кишинев (сега Молдова) на този ден руският император Александър Втори подписва подготвения от канцлера княз Андрей Горчаков „Манифест за обявяване война на Османската империя“. Това става възможно след Лондонския протокол на Великите сили, Райхщадското споразумение между Русия и Австро-Унгария и Будапещенската конвенция. Руските посланици в столиците на европейските велики сили правят достояние правителствения циркуляр на княз Андрей Горчаков относно съдържанието на Манифеста и правилата, от които Русия ще се ръководи в отношенията си към неприятеля и неутралните държави. В Манифеста за пръв път като непосредствена цел е заявено възстановяването на българската държавност.

На тази дата се отбелязва и Международният ден на арменците. Този ден за солидарност с арменския народ се отбелязва от 1989 година с решение на Европейския парламент, в памет на арменците, станали жертва на геноцида от 1915 година в Османската империя.

Още новини