Община Генерал Тошево

21 януари ’15

Отбелязваме Бабинден

Отбелязваме Бабинден

Отбелязваме Бабинден

Днес, 21 януари, по стар стил в Българския народен календар отбелязваме Бабинден – празник на родилната помощ. По този повод в Медицински център I – Генерал Тошево се състоя тържество, в което се включиха здравните работници и пенсионерските клубове от града. Всички те бяха поздравени от зам.-кмета на община Генерал Тошево Георги Георгиев, който освен, че връчи на всяка жена цвете, им пожела да бъдат здрави и да се радват на повече новородени деца. Както повелява традицията, последва ритуално измиване на ръцете на най-възрастната жена, чиято символика се свързва с израждането на децата. Празникът продължи с хора и много настроение.

Общинското ръководство се погрижи и всички пенсионерски клубове по селата да организират различни прояви за Бабинден, като осигури финансови средства за това.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. По стар стил се празнува днес, 21 януари.

Още новини