Община Генерал Тошево

24 февруари ’21

Община Генерал Тошево и Медицински център 1 отново си партнират с цел профилактика на общественото здраве

И тази година в бюджета на Общината са предвидени средства за обезпечаване на целеви програми за профилактика на общественото здраве

Община Генерал Тошево и Медицински център 1 отново си партнират с цел профилактика на общественото здраве

Община Генерал Тошево и Медицински център 1 отново си партнират с цел профилактика на общественото здраве

  Oбщина Генерал Тошево ще сключи договор с Медицинския център в града за изпълняване Общински програми за профилактика на общественото здраве. Те са насочени към превенция на различни социално значими заболявания във всички възрасти. Общият брой на приетите програми е 11. Това са Общинска програма „Профилактика на детското зрение”, Общинска програма „Превенция на заболяванията на слуха в детската възраст”, Общинска програма „Добър естетически вид и комфорт, чрез профилактика и лечение на гръбначни изкривявания и ранно откриване на вродени заболявания на опорно двигателния апарат”, Общинска програма „Профилактика за рак на маточната шийка”, Общинска програма „Профилактика за ранно откриване на диабет на лица над 18 годишна възраст”, Общинска програма „Превенция на исхемичния мозъчен инсулт и свързаните сърдечно-съдови и метаболитни заболявания”, Общинска програма „Профилактика и превенция на захарния диабет и неговото усложнение диабетна полиневропатия”, Общинска програма „Профилактика и превенция на артериалната хипертония за деца  над 10 годишна възраст”, Общинска програма „Профилактика и превенция на заболяванията на млечните  жлези и  малкия таз при жените”, Общинска програма „Профилактика  на очните заболявания за граждани над 55 годишна възраст” и Общинска програма „Профилактичен преглед при специалист от „МЦ 1 Генерал Тошево“ ЕООД  по избор  на пациенти в неравностойно положение”.

  Акцент в тазгодишната програма е програмата „Профилактичен преглед при специалист от „МЦ 1 Генерал Тошево“ ЕООД  по избор  на пациенти в неравностойно положение”(лица с неплатени здравни осигуровки). Програмата осигурява достъпност до всички медицински специалисти в МЦ 1 (терапевт, невролог, очни болести, УНГ, кардиолог, гинеколог, ортопед) и включва първичен и вторичен преглед  в рамките на 3 месеца. Целта е да бъдат обхванати лица, които нямат достъп до регулярни медицински услуги на територията на цялата община.

  За изпълнението на всички дейности по програмите са предвидени 45 000 лв. общински средства до края на настоящата календарна година.

  Миналогодишните програми за профилактика на общественото здраве обхванаха 1 392 пациенти по десет програми.

 

Още новини