Община Генерал Тошево

22 ноември ’18

Историите на Йордан Йовков оживяха на сцената на читалището

Историите на Йордан Йовков оживяха на сцената на читалището

Историите на Йордан Йовков оживяха на сцената на читалището

На 21 ноември в НЧ “Светлина – 1941” се проведе осмото издание на общинския конкурс “Йовков и неговият свят”, който беше посветен на 138 години от рождението на големия български писател Йордан Йовков. По традиция участниците в конкурса имаха право да изберат един от следните пет раздела, в който да изявят себе си по най-добрия начин – собствени творби (есе, стихове, размисли, преразказ), художествено четене, драматизация по произведение на Йордан Йовков, рисунка по творба и приложно изкуство.

Конкурс 006

Целта на конкурса е да се стимулират творческите търсения на учениците и да им се даде възможност чрез силата на художественото слово и умения да споделят отношението си към творчеството на писателя.

Конкурс 027

По традиция най-голям интерес предизвикаха драматизациите на участниците по произведения на Йордан Йовков, които буквално изправиха на крака препълнената зала в читалището. В този най-интересен и определено най-оспорван раздел се включиха три групи участници. По прекрасен начин се представиха учениците от VII “б” клас на СУ “Н. Вапцаров” – град Генерал Тошево с преподавател Рада Нонева, които напълно заслужено спечелиха първото място в тази категория с драматизацията на откъс от разказа “Божура”. Втората награда остана за децата от ОУ “Хр. Ботев” (с. Кардам), а на трето място се нареди драматизацията на учениците от ОУ “В. Левски” (с. Преселенци).

Конкурс 010

В раздела за собствени творби: есе, стихове и размисли, първа награда отиде при Петър Желев от СУ “Н. Вапцаров” (Генерал Тошево). На второ и трето място останаха съответно Мирослава Янкова и Мадлен Власева от ОУ “Хр. Смирненски” – град Генерал Тошево.

В категорията за художествено четене бяха раздадени три поощрителни награди – на Иво Живков, Габриела Панайотова и Юлка Стоянова. Призовата тройка беше съставена от Зехра Юсеин (3 място) ОУ “Хр. Ботев” (с. Кардам), Виктор Петков (2 място) – СУ “Н. Вапцаров” (Генерал Тошево) и Виктория Иванова (1 място) – ОУ “Хр. Ботев” (с. Кардам).

В раздел “Рисунка по творба на Йовков” бяха раздадени две трети награди – на Никол Георгиева и Михаил Кърджалийски. Втора награда спечели Фрея Реди, а на първо място беше отличена рисунката на Марияна Лазарова.

В последната пета категория – за приложно изкуство, първа награда отиде при учениците от ОУ “Й. Йовков” (с. Красен) Георги Георгиев и Петра Нуцулова. На второ място остана Георги Георгиев от ОУ “Хр. Смирненски” (Генерал Тошево), а на трето Рада Веселинова, Симона Радева, Александра Хинева, Миглена Светлинова и Дарина Димитрова от СУ “Н. Вапцаров” (Генерал Тошево).

През тази година журито на конкурса беше в състав: председател: Кина Иванова – учител по български език и литература и членове: Стоян Стоянов – учител по български език и литература, Стойчо Стойчев – дългогодишен читалищен деятел и Иван Стоянов – художник.

Още новини