Община Генерал Тошево

30 април ’19

Добруджанско ни е!

Добруджанско ни е!

Добруджанско ни е!

Стотици почитатели на народната музика се стекоха и тази година на Великденското добруджанско надсвирване, което Община Генерал Тошево организира съвместно с НЧ „Светлина-1941“ за 26 пореден път. На 29 април традиционният фолклорен празник събра на една сцена 6 оркестъра и част от солистите на Българското национално радио - Пейо Пеев, Недялко Недялков, Стоян Янкулов – Стунджи, Тима Недялкова, Ангел Димитров.

IMG_2152

Музикалното събитие без аналог в страната се откри от кмета на общината Валентин Димитров. В своето приветствие пред пълната зала той призова да отворим душите и сърцата си за хубавото и българското, защото този празник на добруджанския фолклор е своеобразен символ на българщината и ни помага да помним нашите корени.

IMG_2174

Първи на сцената излязоха музикантите от орк. „Лозница“, след което последователно се изявиха орк. „Приятели“, формация „Чар“, „Клименто Фолк“, школа „Великов“ – Силистра и школата към НЧ „Светлина-1941“. Великденското добруджанско надсвирване завърши с виртуозните изпълнения на специалните гости. За час и половина те направиха „разходка“ из фолклорната карта на България и впечатлиха публиката с майсторски аранжименти и импровизации, за което заслужено получиха бурни аплодисменти.

IMG_2189

Великденското добруджанско надсвирване е част от Националния културен календар на Министерство на културата и има за цел да популяризира народната музика и някогашната традиция на надсвирване на оркестри в празничните дни.

IMG_2196

През годините специални гости на Надсвирването са били кавалджията Теодоси Спасов, Мария Стоянова /гайдарката/, Иво Папазов – Ибряма, виртуозът на акордеона – Петър Ралчев, народните певици Галина Дурмушлийска, Калинка Вълчева, Добра Савова, Георги Германов и други.

IMG_2223

Още новини