Община Генерал Тошево

03 октомври ’16

Акценти от почивните дни

Акценти от почивните дни

Акценти от почивните дни

Октомври е. Слънцето щедро се усмихва. Сенките на дърветата бавно се удължават в ранния следобед. От четирите краища на селото идват хора към центъра. Долавя се звук на машини от полето, което издава, че селскостопанската работа още не е свършила. А площадът се пълни. Колоритни щандове с местни продукти привличат вниманието на хората. Есента е разпиляла даровете си. В Кардам се провежда Първи фестивал на плодородието „Кардамска есен”.

В съботния ден в Кардам се проведе Първи фестивал на плодородието „Кардамска есен”, организиран от НЧ „Пробуда – 1941” и кметство с. Кардам. Празникът се откри от кмета на селото, след което приветствие от името на кмета на Община Генерал Тошево представи Маргарита Великова, завеждащ Отдел „Култура” в Общинска администрация.

dsc03567

В рамките на четири часа жители и гости на голямото добруджанско село се насладиха на богато декорирани щандове с продукти и автентични изпълнения на песни. Комплимент към всички присъстващи бяха хората на орк. Извор.

dsc03544

Идеята на организаторите е празникът да се превърне в традиция, която дава възможност на всички местни жители да подредят свои щандове с плодове, зеленчуци, пчелни и млечни продукти, домашни ястия и напитки, а на самодейните колективи да участват със свои музикално-танцови изпълнения.

dsc_0028

На следващия ден в с. Дъбовик се проведе Първи фестивал на руската песен „Улыбка”. В присъствието на почетния руски консул в гр. Варна и при отлична организация от страна на домакините, жителите на Дъбовик станаха свидетели на прекрасни изпълнения на няколко състава от Северна България, а овациите бяха обрани от талантливите деца на ОУ „Христо Ботев”, с. Кардам, които демонстрираха отлично наученото в часовете по руски език.

dsc_0020

Още новини