Община Генерал Тошево

24 август ’23

135 години от рождението на великата българска поетеса Дора Габе бяха отбелязани в родното и село Дъбовик

135 години от рождението на великата българска поетеса Дора Габе бяха отбелязани в родното и село Дъбовик

135 години от рождението на великата българска поетеса Дора Габе бяха отбелязани в родното и село Дъбовик

Днес, 24 август, в село Дъбовик беше отбелязана 135-годишнината от рождението на българската поетеса, писателка и преводачка Дора Габе. Тържественото събитие се проведе в местното читалище, което носи нейното име.

 

Събитието започна с минута мълчание и с поднасяне на венци цветя на паметника на Дора Габе в двора на читалището. В честването на годишнината се включи и кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров заедно със своя екип. „Дора Габе е най-видната личност, родена на територията на нашата община. Тя е дъщерята на Златна Добруджа, велика поетеса, писателка, общественичка и преводачка. Като виден общественик, Дора Габе през 20-те и 30-те години на миналия век е поставила въпроса за съдбата на Добруджа не само в България, но и в международен план. Ние трябва да продължим тази мисия, започната от баща й Петър Габе и продължена от нея. Като нейни наследници, ние трябва да продължим мисията да опазим Добруджа и в 21. век“, заяви в своето приветствено слово Валентин Димитров.

 

В залата на читалището се проведе хубав рецитал с участието на деца, живеещи в селото или гостуващи такива на свои роднини.

 

Стихове на поетесата рецитираха и възпитаниците от ЦДГ „Дора Габе“, град Добрич. Те изпълниха пред публиката и наскоро създадения химн на своята детска градина, който е посветен на поетесата.

 

След хубавите рецитали, присъстващите в залата имаха възможността да изгледат документален филм за Дора Габе, създаден от БНТ по повод 130-годишнината от рождението й. Голяма част от продукцията е заснета именно в село Дъбовик.

 

Официалната част завърши с изпълнението на две великолепни песни, представени от Преслава Галинова. След тях гостите на тържеството разгледаха музейната експозиция за Дора Габе, която е подредена в читалището през 1995 г. Изложбата включва много снимки, произведения и лични вещи на поетесата, предоставени от Съюза на българските писатели. Сред тях са телефонното й тефтерче, всички книги от нейната библиотека с автографи и всичките й присъдени медали през годините, връчени и както от царската власт, така и по време на социализма.

 

Кметът на село Дъбовик Стоянка Първева сподели, че е крайно време да приключат всички спорове по отношение на това, къде е родена поетесата. „Тя е родена точно тук. В тази земя. И винаги е казвала, че целият Дъбовик се побира в душата й. Петър Габе е бил опълченец в Руско-турската освободителна война и в този период чете вестници, в които пише, че в Добруджа има пустеещи земи. Тогава решава да тръгне със своята съпруга Екатерина Дуел, която е дъщеря на богат търговец на зърно и петрол. Те тръгват с керваните, натоварени с нейните книги и с нейната китара. До освобождението в селото е имало десетина турски семейства. Един от първите, които идват, е Петър Габе. Считаме го за един от основателите на село Дъбовик. Трябва да се знае, че Дора Габе е родена през 1888 г., а не както на много места се пише, през 1885 или 1886 г.“, заяви Стоянка Първева.   

 

Тя добави още, че за последно поетесата е посетила своето родно село на своята 80-та годишнина и се срещнала със своите приятели от детството от родовете Бакларови и Мавродиеви, и с преселници от Северна Добруджа.

 

Още новини