Община Генерал Тошево

27 май ’16

120 години Народно читалище “Йордан Йовков – 1896” – село Красен

120 години Народно читалище “Йордан Йовков – 1896” – село Красен

120 години Народно читалище “Йордан Йовков – 1896” – село Красен

Krasen

Едно от най-старите читалища в Добруджа – Народно читалище “Йордан Йовков – 1896” в село Красен чества днес 120 години от основаването си. Годишнината беше отбелязана с богата литературно-музикална програма, в която се включиха децата от детската градина и училището в селото, гости от Генерал Тошево и читалищата в близките села.

Krasen_1

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, зам. кметът Георги Георгиев, Мария Върбанова – директор на Дирекция “Финанси, бюджет и МДТ” и Маргарита Великова – Началник на отдел “Култура, вероизповедания и интеграция”, които връчиха почетни грамоти и поздравителни адреси на заслужили дейци и читалищни активисти.

Krasen_2

Народното читалище в село Красен е създадено през далечната вече 1896 година от Чубра Стоянова, Тодор Попов и Ловчо Стоянов. Първоначално то носи името „Наука”, но след 1940 година е преименувано на „Йордан Йовков”. Така, вече 120 години не секва стремежът на красенци да опазят, да издигат ролята и значението на своето читалище, да го превърнат в неделима част от всекидневието си.

Krasen_5

Способността на читалище “Йордан Йовков – 1896” да оцелее във времето, при всякакви изпитания, се дължи на благородните пориви, ентусиазма, всеотдайността, дори на духовния аристократизъм на десетки читалищни дейци, дали доброволно безкористния си принос и творческите си сили, в нелекия път на тази културна институция.

Krasen_4

Още новини